A A A

Please consider registering
guest

Log In Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

Topic RSS
kuis js
kuis javascript code
6 December, 2013
6:15 am
fajarhac
Member
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
6 October, 2013
Offline

Salam, saya sedang cuba menulis kod untuk kuiz macam trivia guna html,css,javascript. InsyaAllah akan saya sumbu-kan setelah kelihatan ok. Saya namakan kuis.js. Ada banyak jugak yang dah buat mcm ni. tapi saya lebih suka kod sendiri. Saya nak buat satu kuis tentang sumber terbuka guna kod ni, tapi step yang paling susah sekali nak kumpul data. Jadi nak minta bantuan warga sumbu untuk sumbangkan soalan2.

Komen saja disini, nanti saya salin dan tampal (sapal) saja. Soalan dlm bentuk macam di bawah., untuk senang hidup

{
    "question":"Antara berikut, yang manakah bukan tisu penghubung?" ,
    "choices":" Epitelium, Ligamen, Tendon, Darah",
    "answer":"0"
},

pilihan (choices) di pisahkan dengan koma.

jawapan (answer) mula dengan 0,1,2... dlm cth atas, jwpn ialah kosong jadi Epitelium ialah jawapannya.

Contoh separa siap kuis di http://dl.dropboxusercontent.c.....index.html

Matlamat nak dapatkan 100 soalan tentang sumber terbuka.

14 December, 2013
8:46 pm
fajarhac
Member
Members
Forum Posts: 7
Member Since:
6 October, 2013
Offline

kuis js dah siap asas nya. Saya cuba kemaskan dan design sikit, pastu buat android guna webview dan cache offline html5, jadi app perlu internet utk first time dan tiap kali update je. . Ini contoh app (kuis biologi) yang di hasilkan guna kuis.js.

Nanti dah rajin baru upload ke github.

Jadi sekarang kalau ada data soalan je, dah boleh wat kuis app utk sumber terbuka. Sekarang tgh fikir untuk buat kuis logo untuk sumber terbuka, tapi daripada pilih jawapan, lebih baik guna mcm pilih huruf untuk untuk jawapan. sekarang tgh tambah fungsi tu dlm kuis js ku.

Forum Timezone: Asia/Kuala_Lumpur

Most Users Ever Online: 14

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

fajarhac: 7

sudo: 6

ceghap: 5

Wong: 3

#HashTag: 2

weldan: 2

tumi: 1

gmlolet: 1

jengka3: 1

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 18

Moderators: 0

Admins: 4

Forum Stats:

Groups: 4

Forums: 14

Topics: 12

Posts: 42

Newest Members: Arora Rafjani, grapox, tumi, Ayam Sabung, wanmudd, asrul rae, sudo, jengka3, orangletrik, serdotlinecho

Administrators: Mohd Nadzrin Sapari: 4, nawawi: 8, onizuka: 2, Fahmy: 0